Kartingul , sportul care potoleşte setea de competiţie

   Pasionaţii de curse auto sau de Formula 1 au la îndemână kartingul, o variantă de petrecere a timpului liber în care pot fi antrenate abilităţile de pilotaj.

   Nimic nu ascute mai mult spiritul de competiţie decât o întrecere. Nevoia omului de a-şi raporta performanţele din orice domeniu  la rezultatele altora a stat la baza evoluţiei. Una dintre cele mai concrete astfel de activităţi este cea reprezentată de întrecerile auto, iar o variantă excelentă pentru timpul liber este kartingul. Întrecerile pe monoposturi în miniatură desfăşurate pe un circuit real, cu metode omologate de măsurare a timpilor, sunt o variantă prin care cei pasionaţi de condus îşi pot testa abilităţile şi limitele.kart_400_01

   Varsta minima este 5 ani, in rest, nu exista niciun alt criteriu de selectie pentru cei care vor sa-si consume adrenalina in acest mod. Inainte de intrarea pe pista, toata lumea trebuie sa completeze si sa iscaleasca un formular, prin care isi asuma propria responsabilitate pentru comportamentul pe pista si isi ia angajamentul ca va respecta regulile, astfel incat sa evite un potential accident. Fiecare persoana va primi o casca, aceasta fiind obligatorie, iar echipamentul este optional. Riscurile sunt minime, aproape inexistente. Karturile sunt prevazute numai cu acceleratie si frana, iar viteza maxima pe care o ating karturile pentru adulti este de 60km/h, datorita celor 11 CP pe care le poate avea un kart pentru adulti.Karturile pentru copii, sunt restrictionate la 2,5 CP sau 4 CP pentru cei care au deja experienta in acest domeniu.

   Senzaţiile din timpul condusului

   Din momentul în care kartul este pornit începe distracţia. Acceleraţia răspunde imediat şi vibraţiile transmise de monopost nu pot aduce o altă imagine în minte decât cea oferită de „onboard camera“ cu care sunt surprinse abilităţile de abordare a virajelor în cursele de Formula 1. Aderenţa cauciucurilor slick pe asfalt este dincolo de orice se poate experimenta în condusul de zi cu zi, pe stradă, motiv pentru care se pot descoperi noi limite în ceea ce priveşte viteza cu care sunt abordate virajele. Deşi nu este recomandat în regim de competiţie pentru că se pierde timp, derapajul este unul dintre elementele ce pot fi experimentate în momentul în care virajele sunt abordate cu o viteză prea mare. Sigur, în situaţia în care frânarea nu este suficientă înaintea virajului, slick-urile rup aderenţa, iar kartul scapă de sub control.

 

sursa:prosport.ro