Siguranta pietonilor vazuta prin ochii soferilor

Accidentele rutiere nu se rezuma doar la coliziuni intre vehicule. Accidentele mortale in care sunt implicati pietonii constituie un procent ridicat din total accidentelor rutiere ce au loc in intreaga lume. Conform statisticilor in intreaga lume sunt ucisi anual zeci de mii de pietoni, iar alte cateva sute de mii sunt raniti de soferi. In timp ce multi soferi sunt constienti astfel incat sa evite potentialele coliziuni cu alte vehicule, multi uita ca autoturismele lor reprezinta un pericol semnificativ pentru pietoni. Cand va asumati responsabilitatea sa conduceti un autovehicul, de asemenea trebuie sa fiti responsabili pentru siguranta pietonilor pe care ii veti intalni pe drumurile publice. Desi soferii ar trebui sa stie mereu ca pietonii se pot afla peste tot in apropierea lor, exista cateva zone care necesita o atentie sporita.

Zonele din apropierea scolilor

Desi este mai frecvent sa intalniti elevi care se plimba in jurul scolilor in zonele urbane decat in zonele rurale, atentia soferilor trebuie sa fie maxima in aceste zone. In apropierea scolilor exista semne rutiere care obliga soferii sa conduca cu o anumita limita de viteza. Cand conduceti de-a lungul unui drum care trece pe langa o scoala, gradinita sau liceu, trebuie sa fiti foarte atenti la trecerile de pietoni si nu numai. Acordati atentie maxima elevilor si oamenilor care ies si intra din scoala, autobuzelor scoale sau altor vehicule. Copiii care se joaca pot aparea in fata voastra fara sa apucati sa realizati acest lucru. O atentie sporita si o viteza redusa va ajuta sa opriti autoturismul la timp, pentru a impiedica o tragedie. S-a estimat ca peste 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre cinci si noua ani care au fost ucisi in accidente rutiere, au fost pietoni.

Spatiile de parcare 

Parcarile sunt destinate atat vehiculelor cat si pietonilor. Fiecare sofer sau pasager trebuie sa se deplaseze prin parcare pentru a ajunge la masina. In tot acest timp ei sunt considerati pietoni. Fiti mereu prudenti atunci cand conduceti prin parcari aglomerate. Cu toate ca este tentant sa va concentrati toata atentia in gasirea unui loc liber de parcare, sau a unui loc de parcare cat mai aproape de intrare, trebuie sa retineti ca puteti lovi pietoni. In majoritatea parcarilor este impusa o limita de viteza, iar aceasta trebuie respectata. O viteza maxima de cinci kilometri la ora ar trebui sa fie considerata ca masura de precautie. 

zebra_400

Zonele pietonale 

Daca locuiti in centrul unui oras, probabil sunteti obsinuiti cu ideea ca trebuie sa impartiti drumul cu pietonii. Cu toate acestea, soferii din zonele periferice sau zonele rurale sunt adesea luati prin surprindere de numarul mare de pietoni care se plimba nestingheriti prin centrul orasului. In mod normal, majoritatea intersectiilor dintr-un oras sunt prevazute cu treceri special amenajate pentru pietoni, iar soferii trebuie sa le acorde prioritate. Nu trebuie sa va bazati mereu pe culoarea verde a semaforului. Exista posibilitatea ca unii pietoni sa treaca strada atunci cand va asteptati mai putin. Asigurati-va de doua ori atunci cand va aflati intr-o astfel de zona, pentru a nu pune in pericol viata pietonilor.

Evenimente speciale 

Festivalele, concertele sau evenimentele sportive creeaza un aflux de pietoni. In cazul in care stiti ca are loc un eveniment de-a lungul rutei voastre obisnuite, ganditi-va la posibilitatea de a alege o alta ruta ocolitoare pentru a evita o potentiala coliziune cu pietonii.

Sfarsitul de saptamana si sarbatorile 

Multi oameni sarbatoresc sfarsitul de saptamana sau sarbatorile iesind la plimbare prin oras. Sarbatori crestine importante precum Craciunul sau Pastele vin cu parade organizate pe diferite strazi. Daca sunteti nevoiti sa conduceti prin apropierea unei astfel de parade, trebuie sa fiti extrem de atenti.

sursa: stiriauto.com