Sfaturi pentru a conduce in siguranta de la serviciu catre casa

Tot mai multi soferi folosesc masina pentru a merge la serviciu in fiecare zi si conduc in medie in jur de 30-45 de minute. Dupa masa spre seara, cand esti obosit dupa o zi de munca stresanta, trebuie sa stii te protejezi impotriva pericolelor care pot aparea pe traseu.

Alege o masina sigura

Te poti pregati pentru drumurile lungi catre si dinspre munca prin alegerea unei masini care are note excelente la siguranta si fiabilitate. Principalele componente care atesta siguranta masinii sunt o serie de teste efectuate pentru a determina cum se comporta masina in caz de coliziune. Caracteristicile individuale care limiteaza ranirea in caz de coliziune sunt existenta airbag-urilor, masurile de siguranta pentru copii sau centurile de siguranta bine pozitionate. Alte caracteristici care fac masina sigura sunt avertismentele sonore pentru parasirea benzii, de detectare a unghiurilor oarbe sau controlul asupra stabilitatii si tractiunii. Designul caroseriei precum si caracteristicile de intretinere, cum sunt monitoarele de presiune din cauciucuri, pot fi adaugate la cresterea sigurantei masinii.

sfaturi

Fii mereu in alerta

Desi poate fi tentant sa faci si alte activitati in timpul navetei plictisitoare, datele arata ca folosirea telefonului mobil, mancatul si bautul la volan, si alte distrageri de atentie pot fi riscante in timpul calatoriei. Riscul de accident este in crestere. Chiar si dispozitivele hands-free pot afecta siguranta calatoriei, atunci cand esti distras de conversatie. Folosirea telefonului mobil in timp ce conduci reduce activitatea cerebrala asociata sofatului cu peste 37%.

Pastreaza distantele regulamentare

Fii atent la cei care conduc in jurul tau. O practica importanta pentru condusul in siguranta este pastrarea unei distante rezonabile intre masini, pentru a avea o zona sigura de oprire in cazul unor intamplari neprevazute, cum ar fi oprirea brusca, explozia unui cauciuc si alte schimbari in trafic. O distanta de 2-3 secunde intre masini, e o distanta ideala, precum si pastrarea vitezei masinii in limitele de viteza. Citeste mai multe despre regula celor 2 secunde.

Evita aglomeratia

Traficul poate fi cauzat de mai multi factori cum ar fi vremea rea, accidente, lucrari la drum, stupiditate, si inca un milion de alte lucruri. Desi uneori e imposibil de evitat, citesti mai multe despre cum sa eviti aglomeratia din trafic.

Fii atent la soferii agresivi

Un alt pericol ce poate aparea in timpul navetei vine din partea soferilor agresivi, ce pun in pericol ceilalti participanti la trafic. Mii de accidente sunt cauzate de sofatul agresiv. Fii un sofer preventiv, prin tratarea celorlalti soferi cu rabdare si curtoazie si fii atent la ceilalti soferi din trafic. Citeste despre conducerea defensiva aici.

Acesti pasi simpli pot face ca naveta sa fie sigura si sa contribuie la o experienta placuta de a conduce catre si dinspre serviciu. Drum bun si spor la treaba!

sursa: pdc.ro