Politia Rutiera ar putea sa te opreasca in trafic pentru a afla unde te duci
Daca ieri am cam pus pe jar soferii din Romania cu drepturile pe care credeam ca le avem cand suntem opriti de agentul de circulatie, dar de fapt nu prea le aveam, iata ca azi revenim tot cu politia rutiera. Insa intr-un cadru pozitiv, care ar trebui sa ne faca bine.
CNADNR, adica acea institutie care arunca zeci de milioane de Euro pe studii de fezabilitate si nu e in stare sa construiasca un metru de sosea noua, va face in urmatoarea perioada un "recensamant" in randul soferilor. Acesta se va efectua cu ajutorul Politiei Rutiere si are ca scop aflarea unor informatii despre destinatia fiecarui sofer. Nu uitati insa de acele drepturi de care noi, ca soferi, nu trebuie sa abuzam cand ne opreste Politia Rutiera!
Mai precis, cei de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ii vor intreba pe unii soferi opriti in trafic de politie unde merg si de unde vin. Dar nu ca sa faca pr Big Brother, ci ca sa adune informatii pentru alcatuirea unui raport util in vederea "orientarii investitiilor, alocarea bugetelor si ajustarea strategiilor de dezvoltare". Adica daca studiul concluzioneaza ca sunt multi soferi care circula pe un anumit sector de drum, acesta are mai multe sanse de modernizare si investitii. Teoretic...
Sondajul realizat de CNADNR in randul soferilor se va materializa intr-o baza de date statistice pentru determinarea curentilor de trafic in scopul orientarii investitiilor, alocarea bugetelor si ajustarea strategiilor de dezvoltare, in functie de ceea ce spun soferii. Actiunea numita "Ancheta de circulatie origine - destinatie" se va desfasura in zilele de 10, 17, 24 iunie si 19 august. Asadar, chiar incepand de maine! Actiunea se va desfasura in puncte "determinate prin metode statistice", pe intreaga retea de drumuri nationale din Romania.
Aceasta actiunea cu rol de sondaj se va face in doar cateva minute pentru fiecare sofer oprit, fara ca acestuia sa-i fie inregistrate date personale sau despre autoturism, adica numar de inmatriculare, serie sasiu, etc. In plus, politia nu va cauta nod in papura si nu ii va amenda pe soferii, deoarece verificarea documentelor nu face obiectul acestor opriri in trafic. In schimb, soferii vor fi rugati sa raspunda la cateva intrebari:
- originea plecarii in cursa (ex.: Bucuresti, Zalau) ;
- destinatia cursei (ex.: Suceava, Budapesta) ;
- ruta (ex.: Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Deva - Arad - Nadlac) ;
- scopul calatoriei (ex.: turistic, afaceri, naveta, alte scopuri) ;
- pentru vehicule de transport marfa: felul marfii;
- pentru vehicule de pasageri: numarul de pasageri.
Asadar, soferii nu trebuie sa-si faca griji daca vor fi opriti in trafic si luati la intrebari. Recenzorii vor purta ecusoane si vor avea formulare speciale, iar timpul necesar raspunderii intrebarilor este in jur de 2-3 minute la fiecare sofer. Acestia nu sunt obligati sa raspunda la intrebari, dar este recomandat sa colaboreze ca sa se stranga date cat mai precise care se vor dovedi utile pe termen lung. Nu stim cat va costa acest studiu, dar cu siguranta vorbim de sume uriase, asa cum ne-a obisnuit CNADNR-ul cu aruncatul banilor pe geam... Poate ca nepotii nostri se vor folosi de roadele adunarii acestor date, candva.
sursa:4tuning.ro