Oprirea si stationarea in trafic in timpul unui examen de conducere

In timpul unui examen de conducere exista ghinionul sau poate chiar vi s-a intamplat deja sa va aflati in situatii in care trebuie sa conduceti de-a lungul unor drumuri foarte aglomerate. Acest lucru inseamna foarte multe opriri si plecari de pe loc, pe distante scurte. Toate acestea sunt datorate blocajelor rutiere sau semafoarelor. Oprirea sau plecarea de pe loc in trafic poate suna ca o manevra destul de simpla si in general asa si este. Exista, totusi un mod corect si unul gresit de a face aceste manevre, si examinatorul va tine cont de tot ceea ce faci in timplul examenului. Sa vedem care este modul corect de a depasi aceste momente, dar si cele mai comune greseli facute in timpul testului de conducere.

Metoda corecta de a opri in trafic este inceputa prin oprirea anticipata si planificata. Acest lucru reprezinta o forma de conducere defensiva si preventiva. Conducerea defensiva ofera soferului posibiliatea de a constientiza tot ceea ce il inconjoara oferindu-i un control mai bun al autovehiculului, reducand astfel semnificativ posibilitatea unui accident. Anticiparea, ca exemplu, poate fi reprezentata de momentul in care conduceti pe un drum aglomerat din oras si urmeaza sa va apropiati de o intersectie semaforizata. Daca observati ca semaforul indica culoarea verde de multa vreme si va apropiati incet, incet de intersectie, puteti anticipa ca exista posibilitatea ca lumina rosie sa se aprinda in momentul in care sunteti chiar in dreptul semaforului.ex_400

Un alt exemplu este reprezentat de trecerea de pietoni spre care va indreptati. Sunt sanse ca pana in momentul in care ajungeti in dreptul trecerii de pietoni, lumina semaforului sa se schimbe iar pietonii sa inceapa sa traverseze soseaua. Pe scurt anticiparea este comportamentul care va ajuta sa preziceti un anumit moment care se poate transforma intr-o situatie neplacuta si nesigura. Iar atunci cand vine vorba de condus in conditii de siguranta in timpul unui examen de conducere, surprizele nu sunt deloc placute.

Daca nu ati anticipat o situatie, atunci acum puteti sa o planificati. Acest lucru poate reprezenta pregatirea unei opriri pentru a permite pietonilor sa treaca, de exemplu. Tot timpul trebuie sa priviti in oglina retrovizoare, pentru a observa daca cineva conduce prea aproape de dumneavoastra, astfel incat sa puteti lua piciorul de pe acceleratie in timp util si sa franti usor in caz de oprire.

Anticiparea si planificarea sunt cele mai importante aspecte ale opririi in trafic. Este important sa nu opriti prea aproapte in spatele altui vehicul. Nu exista o distanta anume ce trebuie respectata deoarece unui incepator ii va fi dificil sa aprecieze aceste distante. Cea mai simpla metoda pentru a va opri la o distanta corespunzatoare fata de alta masina este sa tineti cont de urmatorul lucru: atunci cand ati oprit trebuie sa fiti in masura sa observati atat rotile autoturismului din fata cat si o mica parte din asfalt (2-3 metri). Este foarte simplu.

Tinand cont de aceasta regula, un sofer incepator va castiga o distanta de franare sigura pentru a opri in spatele unui alt vehicul. Bineinteles, acest lucru depinde de inaltimea soferului, inaltimea masinii, tipul de masina pe care urmeaza sa o opriti, dar in general va asigura o distanta de franare sigura. Acest lucru iti permite sa ai un spatiu suficient de manevra in jurul vehicului. Aceasta regula va poate salva chiar si viata uneori. Impactul de coliziune din spate este cel mai comun si reprezinta rezultatul neatentiei unui sofer care nu anticipeaza si nu planifica nimic.

Oprirea in trafic si testul de conducere

In timpul examenului, examinatorul nu are de gand sa iasa sa masoare, de fiecare data cand opriti prea aproape de masina din fata. Ei au destula experienta pentru a aprecia daca sunteti prea aproape sau prea departe de masina din fata.

Incercati sa ramaneti la regula explicata anterior si cu putina atentie veti reusi. Daca simtiti ca sunteti prea aproape, exprimati-va verbal astfel incat examinatorul sa stie ca sunteti constienti de greseala. Dar, evident nu opriti nici prea departe. Acest lucru este periculos pentru masina din spate care nu se asteapta sa opriti asa repede si il veti forta sa franeze brusc.

sursa: stiriauto.com