Noutăţi pentru permisul auto: menţiuni despre efectuarea şcolii pe maşină cu cutie automată şi obligativitatea purtării ochelarilor

Permisele auto ar putea include în curând menţiuni despre efectuarea şcolii de şoferi pe o maşină cu cutie de viteze automată sau obligativitatea de a purta ochelari de vedere, potrivit unui proiect de lege.

Permisele de conducere s-ar putea schimba în curând pentru a adopta formatul standard care există în prezent în cele mai multe state din Uniunea Europeană. Astfel, potrivit unui proiect al Guvernului, permisul de conducere ar urma să includă semnificativ mai multe date decât în prezent. Scoala Auto

Una dintre cele mai importante noutăţi este că permisul va include o menţiune specială în cazul în care posesorul acestuia a efectuat scoala de şoferi pe o maşină cu cutie de viteze automată. De asemenea, vor exista menţiuni în cazul persoanelor obligate să poarte ochelari de vedere, lentile de contact sau diverse proteze auditive sau locomotorii.

În prezent, proiectul este în dezbatere publică, iar noua lege urmează să fie discutată în parlament până la sfârşitul anului.

Cu numai câteva zile în urmă, guvernul a anunţat că pregăteşte un amplu pachet de schimbări în legislaţia rutieră pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene, care îşi doreşte o reducere la jumătate a numărului de decese în accidente rutiere. Una dintre schimbări este o regulă care prevede că permisul de conducere nu va mai putea fi obţinut de persoanele care nu au absolvit cel puţin clasa a X-a. 

Cu câteva săptămâni în urmă, guvernul dezvăluise şi alte măsuri propuse pentru legislaţia rutieră. Astfel, o maşină implicată într-un accident va putea reveni pe drumurile publice doar după ce aceasta va efectua o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP). Documentul nu menţiona însă explicit tipurile de accidente pentru care se va aplica această regulă.