Invatati cum sa va ajustati, folositi si protejati oglinzile autoturismului

Exista un motiv bine intemeiat datorita caruia instructorul vostru auto va bate la cap mereu sa verificati oglinzile masinii. Oglinzile retrovizoare sunt printre cele mai importante componente de siguranta a masinii voastre. Fara ele nu veti reusi sa vedeti portiuni mari de drum iar sansele de a fi implicat intr-o coliziune ar creste dramatic. Desi intoarcerea capului mereu dintr-o parte in alta pentru a va uita in oglinzi pare o sarcina dificila la inceput, odata cu trecerea timpului va veti dezvolta obicee noi si veti invata cum sa folositi oglinzile corect.

Inainte de a porni la drum trebuie sa va ajustati mereu oglinzile pentru a avea vizibilitate maxima in oricare dintre ele. Mai jos va vom explica cum faceti acest lucru.

Invatati cum sa ajustati oglinzile retrovizoare

Asezati-va in scaunul soferului. Ajustati inaltimea si pozitioa scaunului si a volanului astfel incat sa va simtiti confortabil si sa aveti acces la schimbatorul de viteze si pedale. Acum, incet trebuie sa ajustati oglinda retrovizoare interioara astfel incat sa puteti vedea clar prin centrul geamului din spate al autoturismului, fara sa va miscati capul. Ideea este ca oglinda sa fie ajustata perfect fara sa fiti nevoiti sa intoarceti capul atunci cand va uitati inainte, ci doar sa rotiti ochii si sa vedeti in spate.

Acum este timpul sa localizati butonul electric sau maneta mecanica responsabila de reglajul oglinzilor laterale. Autoturismele mai noi sunt dotate cu un joystick electric, pozitionat pe portiera soferului. Modelele mai vechi sunt echipate cu o tija de plastic sau la unele masini va trebui sa miscati cu mana oglinda pentru a o pozitiona. Priuma data este bine sa ajustati oglinda laterala din partea soferului. Aranjati oglinda astfel incat, stand drept in scaunul soferului, sa vedeti cat mai mult din carosabil, dar si o parte mica din caroseria propriei masini. Acum este timpul sa aranjati oglinda laterala pozitionata pe partea pasagerului.

Daca aveti un autoturism cu oglinzi manuale, va trebui sa va intindeti pentru a putea regla oglinzile, dupa care sa va asezati din nou in scaunul soferului pentru a verifica daca ajustarile au fost facute corect. Dupa ce toate oglinzile au fost aranjate, asezati-va in scaunul soferului si uitati-va in fiecare pe rand, incepand cu oglinda soferului. Acum ar trebui sa aveti un unghi de vizibilitate mult mai mare.

retrovizaore1_400

 

Invatati cum sa folositi oglinzile retrovizoare corect

Cand schimbati benzile de circulatie, in primul rand trebuie sa verificati in oglinda interioara daca exista masini in spatele vostru. Odata ce incepeti sa semnalizati intentia voastra, verificati oglinda laterala pozitionata pe partea dinspre banda pe care tocmai doriti sa va mutati. De exemplu daca planuiti sa va mutati de pe banda stanga pe banda dreapta, trebuie sa verificati oglinda din dreapta, pentru a vedea la timp celalalte autoturisme ce se pot apropia de voi. Acum trebuie sa verificati din nou oglinzile exterioare si interioare in timp ce faceti manevra de schimbare a benzilor.

Expertii in siguranta rutiera recomanda sa va uitati cat mai des in oglinzile retrovizoare atunci cand conduceti. Nu este nimic rau sa verificati cate una dintre oglinzile retrovizoare la fiecare zece secunde. De asemenea toate cele trei oglinzi retrovizoare sunt esentiale pentru a parca paralel, cu succes. Mai mult decat atat, oglinzile retrovizoare sunt o necesitate atunci cand tractati o remorca. Verificati oglinzile mai ales in curbe, pentru a fi siguri ca remorca nu va lovi bordurile.

Ajustarea si folosirea corespunzatoare a oglinzilor retrovizoare va ajuta sa acoperiti cat mai mult din unghiurile maorte ale unui autoturism. Pentru doamne este important sa mentionam ca oglinzile retrovizoare nu sunt fabricate pentru a fi folosite in aplicarea fardurilor, rujului sau a machiajului in general.

sursa: stiriauto.com