Cum sa conduci o masina cu transmisie automata

Conducerea unei masini cu transmisie automata face ca mai multe aspecte ale sofatului sa devina automate. Nu trebuie sa apesi ambreiajul pentru a schimba viteze, acestea se schimba singure. E mult mai usor sa conduci o masina cu transmisie automata, decat una manuala. In acest articol nu incercam sa prezentam avantajele sau dezavantajele cutiei automate.

Cum sa faci?
Observa cele doua pedale de pe podeaua masinii. Frana e in stanga si acceleratorul in dreapta. Aceste doua pedale vor fi operate doar cu piciorul drept.

Familiarizeaza-te cu schimbatorul de viteze
Acesta va avea urmatoarele viteze: P, R, N, D. Pune in pozitia “P” dupa ce ai parcat si vrei sa opresti motorul. “R” este marsarier, N este neutru, pentru a scoate masina din viteza, iar “D” este pentru condus (drive).

Unele cutii de viteze automate au si “3”, “2”, “1” si “S” sau “M”. “3”, “2” si “1” reprezinta vitezele si se folosesc in general in conditii nefavorabile de drum, cum ar fi in timpul iernii cand e zapada. Prima si a doua viteza vor permite masinii sa atinga o anumita limita de viteza si rotatii pe minut (RPM).

La pornire
Cand vrei sa pornesti motorul, asigura-te ca masina e in modul parcare (“P”). Verifica sa fie apasata frana, apoi porneste motorul. Masinile cu transmisie automata nu vor porni decat daca masina e pe modul park. Muta viteza pe drive (“D”) - pentru mersul inainte - sau revers (“R”) - pentru mersul inapoi - pentru a porni de pe loc.

Ia piciorul de pe frana incet. Masina va incepe sa se miste. Acest lucru e diferit la masinile cu transmisie manuala si s-ar putea sa te surprinda la inceput. Pune piciorul pe acceleratie si apasa usor pentru a mari viteza.

La oprire
Incetineste, apasand usor pe frana. Nu e nevoie sa schimbi viteza din drive sau revers o data ce ai oprit, dar mentine piciorul pe frana tot timpul. Pune masina pe modul “P” cand ai terminat de condus si vrei sa opresti motorul.

Atentie!

Daca opresti pe perioade mai mari de timp, pune masina pe modul park (P) sau neutru (N). Vei economisi in acest fel carburant.
Daca vei conduce pe autostrada, alege functia Overdrive, daca masina ta are una. Aceasta te ajuta sa imbunatatesti performanta combustibilului.
Nu schimba viteza pe park sau revers cat masina e in miscare. Acest lucru poate dauna transmisiei.
Poarta intotdeauna centura de siguranta!

sursa: pdc.ro