Contestarea procesului verbal intocmit de politia rutiera

Fie ca vrem, fie ca nu, ni se poate intampla tuturor sa facem greseli in trafic sau sa fim acuzati pe nedrept. Norocul nostru este ca avem sansa de a contesta procesul verbal. Atunci cand depasiti limita de viteza si sunteti oprit de catre un agent de politie, acesta trebuie sa va prezinte certificatul de omologare al aparatului radar impreuna cu buletinul de verificare si autorizatia sa. Aceste documente vi se vor arata doar daca le solicitati dumneavoastra. In cazul in care nu vi se voroferi toate aceste documente, in momentul in care completati procesul verbal este recomandat sa specificati lipsa acestor acte in campul liber din dreptul rubricii „alte mentiuni”.

S-ar putea sa aveti castig de cauza deoarece multi politisti nu vor sau nu pot sa prezinte acele documente. Nu toti politistii de circulatie au dreptul de a folosi aparatul radar. Pentru a-l putea folosi, acestia trebuie sa detina atestat si trebuie sa fie in misiunea de control radar. Acest lucru se poate vedea in dispozitia de deplasare unde regasiti locul si durata misiunii.
Daca apare o dunga alba exact pe ultima cifra de la viteza, aceasta nu reprezinta o proba impotriva dumneavoastra. Inseamna ca aparatul radar tocmai a fost pornit exact in dreptul masinii dumneavoastra iar acesta in momentul pornirii se autotesteaza, prin urmare nu va poate detecta viteza corecta. Acest lucru se poate vedea si in stanga pozei unde va aparea litera T.

amenzi_400

Aparatul trebuie in mod obligatoriu sa fie pornit dinainte si sa fie asezat obligatoriu pe suportul lui deoarece altfel nu va mai avea un unghi corespunzator pentru detectarea vitezei. De asemenea, acesta nu trebuie acoperit cu absolut nimic.Un aparat radar are o raza de actiune de pana la 500m si nu trebuie amplasat langa o sursa de tensiune deoarece ar putea produce anumite erori. Acest lucru se poate demonstra in fotografia care va fi pusa ca dovada la dosarul dumneavoastra de contraventie.

Un plus pentru dumneavoastra ar putea fi daca in fotografiile care urmeaza a fi folosite ca acuzare impotriva dumneavoastra, apar mai multe masini. Atunci, uitati-va la toate fotografiile si vedeti daca distanta dinte masina dumneavoasta si cea din spate scade. Atunci inseamna ca cel din spate avea viteza mai mare si e posibil ca viteza dumneavoastra sa nu fie cea indicata corect pe aparatul radar. De asemenea, fotografiile facute pe timp de ploaie, ninsoare, ceata sau furtuna nu pot fi folosite ca si proba.

Un lucru pe care poate putini il cunosc este ca o camera digitala care este amplasta pe drum nu poate fi omologata de catre BRML ceea ce inseamna ca acestea nu pot fi folosite ca dovada a determinarii vitezei dumneavoastra, ci ca proba daca cumva ati trecut la culoarea rosie a semaforului sau nu ati acordat prioritate ori alte cauze care nu au legatura cu viteza. Sunt intr-adevar si camere care sunt omologate cu privire la constatarea vitezei unui autoturism dar acestea de obicei sunt amplasate in afara orasului. Acestea pot determina viteza dumneavoastra si reprezinta o dovada clara impotriva dumneavoastra. Astfel de camera se regasesc in zona Sinaia, Comarnic, Ciolpani, Balotesti DN1.

Daca un agent de circulatie constata contraventia iar un alt agent aplica sanctiunea, atunci procesul verbal este nul, deoarece cel care constata trebuie sa si sanctioneze. Caz asemanator cand pe proces apar doi agenti se intalneste mai ales in cazul cand viteza se transmite prin statie de catre un alt agent. Nu completati nimic la obiectii! Acest lucru poate fi in favoarea dumneavoastra. Daca campul obiectii nu este completat atunci procesul verbal instant va anula si amenda penalizatoare. Majoritatea politistilor se bazeaza pe ignoranta soferilor si penalizeaza soferul desi si el este cel care face greseli si nu respecta anumite conditii.

Termenul in care se face contestatia este de 15 zile. Aceasta se depune la sediul de Politie unde lucreaza agentul respectiv. Contestatia se poate trimite si prin posta si se adreseaza Judecatoriei orasului unde s-a intamplat incidentul respectiv. Trebuie sa atasati o copie dupa cartea de identitate a dumneavoastra, copie dupa amenda si o plangere facuta de dumneavoastra in care sa mentionati de ce ar trebui ca aceasta sa fie anulata. Aici va puteti lega de modul de procedura al agentului respectiv exact cum v-am prezentat mai sus.

sursa: stiriauto.com