Ce tipuri de lumini trebuie sa folosim si cand anume?
Faza lunga, faza scurta, proiectoare de ceata, tehnologie LED, HID sau halogene? Cunoasterea tipurilor de lumini ale unui autoturism si cand trebuie folosite este foarte importanta dar adesea acestea pot produce confuzie, mai ales in cazul soferilor incepatori sau ne-experimentati. Nu va faceti griji deoarece acest articol util va poate ajuta sa va faceti o idee despre toate aceste lumini prezentate mai sus, si circumstantele optime pentru utilizarea lor.
Cele mai multe modele de autoturisme fabricate in zilele noastre vin cu trei seturi de lumini pre-instalate: faza scurta care este lumina ce trebuie folosita standard atunci cand conduceti, faza lunga care trebuie folosita pe timp de noapte cand nu se afla alte autoturisme in apropierea voastra si proiectoarele de ceata. Utilizarea fazei scurte este destul de evidenta. Ele trebuie pornite atunci cand afara se intuneca sau tot timpul cand conduceti in afara orasului, chiar si pe timp de zi.
Faza lunga este mai speciala si trebuie folosita pentru a completa faza scurta, in zone extrem de intunecate sau periculoase, atunci cand din sens opus nu se apropie alt autoturism. Luminile de ceata sunt un plus adaugat unor autoturisme cu toate ca de multe ori acestea nu ofera mai multa lumina atunci cand sunt folosite in conditii normale de drum.
Dupa cum vedeti fiecare dintre aceste lumini are un scop bine determinat cu toate ca eficienta lor este puternic determinata de conditiile de drum. Daca proiectoarele de ceata sunt utile pentru voi si daca ar trebui sa le instalati pe autoturismul vostru depinde doar de zona in care traiti si conditiile meteorologice pe care le intalniti cel mai adesea in aceasta zona.
Asa cum este sugerat si de numele lor, proiectoarele de ceata sunt destinate pentru a fi utlizate in conditii de ceata, dar in realitate utilizarea lor se extinde si la alte medii, precum in zone cu praf, pe timp de ploaie sa vizibilitate redusa. Pentru a aprecia utilitatea proiectoarelor de ceata ar trebui mai intai sa intelegeti ce efect are ceata asupra farurilor standard. Ceata este in esenta un nor de picaturi mici de apa sau alte particule care se imprastie in aer. Cand lumina farurilor vine in contact cu aceste particule, lumina este reflectata in alte directii iar eficienta lor si vizibilitatea este redusa drastic.
Din acest motiv nu se recomanda utilizarea fazei lungi in astfel de conditii, deoarece cu cat lumina este mai puternica, cu atat efectul de reflexie este amplificat iar vizibilitatea este redusa tot mai tare. Proiectoarele de ceata, prin contrast sunt concepute pentru a fi utilizate in astfel de conditii. Spre deosebire de farurile standard, proiectoarele de ceata sunt in general mai mici, si sunt montate in partea de jos a autoturismului, de obicei pe sau sub bara de protectie din fata.
Ele sunt concepute in asa fel incat sa proiecteze lumina spre suprafata drumului. Atunci, efectul este o iluminare a carosabilului cu o reflexie minima, oferind conducatorului auto o vizibilitate sporita. Asadar, in timp ce proiectoarele nu sunt utile in conditii normale de drum, ele pot fi extrem de utile in situatii precum cele descrise mai sus.
sursa: stiriauto.com