Aflati la ce trebuie sa va asteptati si cum decurge prima lectie de conducere

De obicei, persoanele care se inscriu la o scoala de soferi sunt agitati si emotionati atunci cand vine timpul pentru prima lectie de conducere intrucat ei nu stiu la ce sa se astepte. Este bine de stiut ca de obicei prima lectie de conducere decurge foarte bine iar cursantii sunt fericiti la sfarsitul ei. In continuare vom discuta despre ce se intampla pe durata primei lectii de conducere, pentru a sti la ce anume sa va asteptati. Tot in acest articol veti afla si ce asteptari va avea instructorul auto de la voi atat pe durata cursului cat si la sfarsitul acestuia.

Acest articol este destinat tuturor cursantilor presupunand ca acestia si-au gasit deja o scoala de soferi sau un instructor autorizat si urmeaza sa incepeti orele de conducere alaturi de acesta. In momentul in care va inscrieti la o scoala de soferi, veti fi programat pentru prima ora de conducere. Astfel veti sti dinainte data, ora si locatia unde va veti intalni cu instructorul vostru. In timp ce unii instructori accepta sa va preia direct de acasa, altii prefera sa porniti de la sediul firmei sau de la o locatie aleasa de comun acord.

Daca va intalniti cu instructorul pentru primul curs de conducere intr-o zona aglomerata, cu siguranta acesta va va ruga sa va urcati pe locul pasagerului din dreapta si va conduce el insusi pana intr-o zona mai linistita. In mod normal si la cursurile viitoare instructorul va conduce inspre o astfel de locatie linistita, cel putin pana cand el va observa ca aveti suficienta experienta astfel incat sa conduceti voi insiva printr-o zona aglomerata. Din momentul cand v-ati urcat in masina pana veti ajunge in locul de unde va trebui sa urcati la volan, instructorul va poate explica pe scurt care este planul sau si ce veti face pe durata primului curs.lectie_sofer1_400

Prima lectie de conducere va incepe cu prezentarea panoului de bord. Prezentarea panoului de bord implica explicatii precise despre instrumentele si echipamentele ce se regasesc la bordul masinii. Odata ce ati ajuns intr-o zona linistita, instructorul va opri masina si va va ruga sa urcati la volan, unde va va explica si descrie panoul de bord. Apoi instructorul este obligat sa va descrie si care sunt echipamentele de siguranta, sa va indice pozitia pedalelor si rolul fiecareia si modul in care se foloseste schimbatorul de viteze.

Descrierea panoului de bord va dura in jur de jumatate de ora, timp in care puteti intreba instructorul despre orice nelamurire. De asemenea, daca nu intelegeti ceva puteti ruga politicos instructorul sa va repete. In general in prima parte a primei lectii de conducere veti invata lucruri elementare precum recunoasterea instrumentelor ce se regasesc la bordul masinii, cum sa reglati oglinzile retrovizoare, recunoasterea unghiurilor moarte ale masinii, pozitionarea mainilor pe volan, rolul si folosirea pedalelor si utilizarea franei de mana.

Daca veti conduce sau nu la prima lectie de conducere depinde de durata acestui curs. In general durata unui astfel de curs este de doua ore, timp suficient pentru a putea conduce catusi de putin. Inainte de a porni masina instructorul va va explica cum se foloseste ambreiajul si treptele de viteza, precum si modul in care veti pleca de pe loc sau veti opri masina. Dupa aceste explicatii, in mod normal veti avea sansa pentru prima data sa conduceti un autoturism. In aceasta parte a cursului veti invata lucruri precum plecarea de pe loc si folosirea schimbatorului de viteza, controlul ambreiajului, semnalizarea, oprirea masinii, parcarea laterala cu fata.

De obicei aceasta parte a cursului este cea mai emotionanta si agitata. Trebuie sa va linistiti deoarece instructorul are comenzi ca si dumneavoastra si cu siguranta veti conduce doar in linie dreapta. Nu trebuie sa va faceti griji daca motorul se va opri la primele incercari de plecare de pe loc. Acest lucru se intampla in cazul a peste 90% dintre cursanti. Este nevoie de putina practica pana cand sa va acomodati cu ambreiajul pentru a putea pleca de pe loc fara probleme.

Odata ce primul curs s-a terminat, instructorul va conduce masina inapoi la punctul de intalnire. Inainte de a pleca, el iti va dezvalui ce impresie si-a facut, care sunt abilitatile si punctele forte ale voastre, dar si punctele slabe, pentru a sti la ce trebuie lucrat mai mult. Nu trebuie sa va simtiti vinovati pentru nimic deoarece acesta a fost primul vostru curs de conducere.

Este perfect normal ca in timpul primelor cursuri de conducere sa aveti emotii dar in mod normal instructorii sunt oameni cu experienta care stiu cum sa se comporte in astfel de situatii si sunt obisnuiti ca majoritatea cursantilor sa fie emotivi la inceput. De aceea veti observa ca instructorii auto sunt persoane prietenoase si intelegatoare si nu se vor astepta la prea multe de la voi la primele lectii. Daca se intampla sa alegeti un instructor care obisnuieste sa strige, sa se supere sau sa devina iritat atunci cand gresiti, va recomandam sa va adresati scolii de soferi de care apartine pentru a cere schimbarea acestuia.

sursa: stiriauto.com