Centura de siguranta
Centura de siguranta este un dispozitiv de siguranta a unui autovehicul destinat sa protejeze pasagerii impotriva miscarilor daunatoare care ar putea avea loc in timpul unei coliziuni sau opriri bruste. Centura de siguranta reduce riscul de deces sau vatamare grava in cazul unui accident in trafic, prin reducerea fortei de impact cu interiorul vehiculului, prin pastrarea pozitiei in scaun cat mai corecta astfel incat airbagul sa-si faca treaba cat mai eficient (daca autoturismul este dotat cu asa ceva), si pentru a evita “aruncarea” pasagerului afara din vehicul in caz de accident sau in caz de rostogolire a vehiculului.
Centurile de siguranta sunt considerate ca fiind sisteme de retinere primare deoarece acestea joaca un rol vital in siguranta pasagerilor. Utilizarea centurii de siguranta reduce sansa de fatalitate a unei persoane intr-un accident de masina cu aproximativ 50%. Centurile de siguranta au fost inventate de inginerul englez George Cayley in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Legea in care se spune ca purtarea centurii este obligatorie s-a aprobat in anul 1970 in Australia.
Tipuri de centuri de siguranta
Exista sase tipuri diferite de centuri de siguranta. Primul tip se numeste centura in doua puncte si se regaseste de obicei in avioane sau pe bancheta din spate a unui autovehicul, pe locul din mijloc. Acest tip de centura a fost inventat la inceputul anilor 1990 de catre Jack Swearingen din Louisville, Kentucky. Aceasta centura este o curea care trece peste talie.
Al doilea tip de centura este centura in trei puncte. Acest tip de centura este un aranjament in forma de Y. In caz de coliziune, centura in trei puncte tine corpul pasagerului in loc. Aceasta vine intinsa peste piept, pelvis si umeri. Prima centura in trei puncte a fost introdusa in anul 1959 la data de 13 august de catre Volvo PV 544.
Exista centuri in patru, cinci sau sase puncte. Aceste tipuri de centuri se intalnesc la scaunele auto pentru copii sau la masinile de curse. De exemplu, intr-un Porsche 997 GT3 2010 RS 3.8 vom intalni centura in sase puncte. Ultimul tip este centura in sapte puncte. Aceasta se intalneste la aeronavele de acrobatie.
In autovehiculele noi, centura de siguranta este echipata cu dispozitive de pretensionare sau cleme speciale. Centurile echipate cu dispozitive pretensionate strange cureaua preventiv pentru a preveni eliberarea pasagerului inainte de accident. Acestea actioneaza in momentul in care senzorii detecteaza o zmucire a vehiculului si se pregateste de impact ori in timpul acceleratiilor rapide si decelerari puternice, chiar daca nu are loc un accident.
Centurile de siguranta echipate cu cleme speciale denumite si „cleme web” au functia de a reduce forta maxima transmisa prin centura pentru pasager in timpul unei coleziuni violente, prin ruperea automata a acestor cleme, reducand astfel alte leziuni ale corpului. Exista si dezavantaje a acesteia. In caz de accident foarte puternic in care portiera masinii este „rupta” iar centura de siguranta este cea atasata de stalpul portierei, pasagerul poate suferi traume mari sau chiar deces.
In accidente, pasagerii din spate care nu poarta centura sunt vinovati de o crestere a riscului de deces ai ocupantiilor din fata dotati cu centura de siguranta, pana de cinci ori mai mult. Obligativitatea pasagerilor de a purta centura de siguranta a intrat in vigoare din momentul in care s-au facut statistici si s-a observat ca sunt inregistrati mai multi morti care nu purtau centura in timpul unui accident fata de cei care purtau centura. Se poate spune cu certitudine ca centura de siguranta salveaza vieti!
Cei care pot fi scutiti de la purtarea centurii sunt femeile care au o sarcina vizibila si pot atesta acest lucru prin acte medicale, soferii de taxi si instructorii auto.
sursa: stiriauto.com