Atentie la biciclisti!

An de an mii de oameni sunt ucisi din cauza accidentelor rutiere in care au fost implicate autoturisme si biciclete. Evident ca, evitarea ranirii unui biciclist in timpul conducerii unui autoturism ar trebui sa fie o preocupare majora pentru toti soferii. Indiferent daca locuiti la oras, suburbii sau zone rurale, trebuie sa stiti ca biciclistii au dreptul sa folosesasca aceleasi drumuri publice ca si voi, iar voi ca si conducatori auto trebuie sa fiti constienti de pericolele ce pot aparea.

Exista unele obiceiuri ce pot fi schimbate la un conducator auto astfel incat sansele ranirii unui biciclist sa fie reduse. Primul si cel mai important pas este sa intelegeti ca biciclistii au acelasi drept ca si voi sa circule pe sosele, iar voi trebuie sa impartiti drumul cu ei. Conducatorii auto pot preveni accidentele in care sunt implicati biciclistii doar devenind constienti de situatiile particulare in care este cel mai probabil ca astfel de accidente sa se intample. Cititi urmatoarele scenarii si veti observa ca din pacate se pot intampla oricand pe drumurile publice. Tineti cont de ele pentru a evita o tragedie.bicicleta_400

Schimbarea sensului de mers si virajele

Acesta este cel mai frecvent scenariu in urma caruia au loc accidente intre autoturisme si biciclisti. Un sofer nu poate fi intotdeauna constient de viteza de deplasare a unui biciclist si prin urmare nu poate estima daca poate vira pe o strada fara sa-l loveasca. In acest caz se poate intampla ca masina care doreste sa vireze la dreapta sau stanga sa loveasca in plin biciclistul, fie ca biciclistul sa nu poata opri la timp sau sa nu poata reduce viteza si sa se izbeasca in masina. Ca si soferi de autoturisme, puteti reduce viteza si sa verificati mereu oglinzile retrovizoare laterale, astfel incat sa puteti opri si sa acordati prioritate biciclistului.

Deschiderea portierelor dupa ce ati parcat

Acest scenariu suna comic uneori, dar nu este de gluma. Daca un biciclist va intra cu viteza in portiera pe care tocmai ati deschis-o fara sa va asigurati, acesta se va intoarce peste cap sau va fi aruncat de pe bicicleta, si va suferi rani grave. Nu este cazul sa ne gandim ca daca acest lucru se intampla pe marginea unui drum aglomerat, biciclistul, in intentia de a evita un impact cu portiera autoturismului vostru, o va ocoli patrunzand pe carosabil, unde poate fi lovit de un alt automobil. Ca si atunci cand virati pe un drum laturalnic, inainte de a deschide portiera pentru a iesi din masina, este foarte important sa va uitati in oglinda laterala.

Trecerile de pietoni

Biciclistilor le este permis sa foloseasca tecerile de pietoni si o fac adesea, mai ales in zonele cu trafic intens. Deoarece biciclistii calatoresc cu o viteza semnificativ mai mare decat pietonii, soferii nu ii pot observa cand acestia se apropie de trecerile de pietoni, decat cand poete fi prea tarziu. Tineti cont de semnele rutiere care va avertizeaza ca urmeaza o trecere de pietoni si reduceti viteza de deplasare.

Drumurile cu sens unic

O situatie periculoasa se poate intampla atunci cand doriti sa virati pe un drum cu sens unic. Unii biciclisti considera ca este mai sigur sa circule pe astfel de drumuri dar in sens invers, deoarece pot vedea autoturismele care vin din fata. Atunci cand virati pe un astfel de drum cu sens unic, asigurati-va in ambele directii. In timp ce autoturismele pot aparea dintr-o singura directie, bibiclistii pot aparea si din cealalta directie.

Unghiurile moarte

Se poate intampla sa asteptati la culoarea rosie a semaforului cu intentia de a vira la dreapta imediat ce culoarea se va schimba in verde. In partea din spate a masinii poate astepta la semafor un biciclist care are intentia de a merge inainte. Daca acesta se afla intr-unul din unghiurile moarte a masinii, este foarte probabil sa nu il observati si sa il loviti. De aceea este bine ca la plecarea de pe loc de la un semafor, sa nu va grabiti si sa va asigurati de doua ori, atat in oglinzile laterale, cat si prin intoarcerea capului.

Lipsa de atentie

Exista multe situatii in care soferii pur si simplu nu sunt suficienti de atenti pentru a observa un biciclist. Daca nu observati un biciclist reprezentati un pericol pentru acesta. Unii biciclisti nu respecta legea prin care sunt obligati sa poarte veste reflectorizante, si de aceea sunt greu de observat mai ales in conditii meteorologice nefavorabile. In astfel de conditii trebuie sa conduceti cu o viteza redusa, pastrand un spatiu mai mare fata de marginea din dreapta.

Este responsabilitatea soferilor sa fie constienti de prezenta biciclistilor pe drumuri si sa faca tot ce sta in puterea lor pentru a preveni accidente rutiere. Fie ca locuiti in centrul unui oras sau intr-o zona rurala, trebuie sa conduceti astfel incat sa tineti cont de siguranta celor care se deplaseaza cu bicicleta. Daca se intampla sa loviti un biciclist, sunati cat de repede puteti la salvare si oferiti acestuia primul ajutor.

sursa: stiriauto.com