Anticiparea si planificarea – cum sa eviti potentialele pericole de pe drum
Sa anticipezi inseamna sa iei atitudine si sa actionezi atunci cand te astepti sa se intample ceva sau cand, mai degraba, un pericol de pe sosea te poate determina sa incetinesti, sa schimbi directia sau sa franezi. Felul in care anticipezi ce s-ar putea intampla inseamna sa folosesti toate informatiile de care dispui. Insa pentru a putea reactiona prompt, este necesar sa fii mereu atent la drum si in jurul tau. Astfel, este necesar sa urmaresti mereu drumul din fata ta si sa iti verifici oglinzile constant. Absoarbe cat de multa informatie poti. Deci, urmareste mereu ce se intampla in fata ta, in spatele tau sau in lateral.
Acopera cu privirea tot perimetrul din jurul tau. Acorda atentie intregii sosele, nu doar la ce se intampla in fata ta. Acopera intregul perimetru si nu permite privirii sa ramana prea mult timp doar pe un singur unghi. Privind mult in fata ta, ai posibilitatea sa observi mai repede ce se intampla, deci ai mai mult timp si pentru a reactiona si a gestiona orice potential pericol ce poate aparea.
Acorda credit si inevitabilului – nu toate pericolele pot fi anticipate
Acorda atentie:
- Altor autovehicule;
- Semnalelor date de ceilalti soferi din trafic;
- Marcajelor de pe drum si semnele de circulatie;
- Tipului si conditiilor carosabilului.
Perioade si locuri in care trebuie sa fii extrem de atent:
- Ore de varf: oamenii isi asuma de obicei mai multe riscuri in momentul in care sunt ore de varf. Soferii se pot grabi sa ajunga la serviciu sau sa isi ia copiii de la gradinita. Asta de obicei poate presupune un condus agresiv, cu multe depasiri.
- Scoli/ gradinite: copiii mici nu pot aprecia foarte bine cat de departe este masina de pe strada si pot incepe sa alerge atunci cand nu te astepti. Cand esti in apropierea scolilor sau a gradinitelor, fii mereu pregatit pentru astfel de pericole.
- Masini parcate: masinile parcate pot ascunde multe potentiale pericole.
- Drumuri in constructie/ in reparatii – muncitorii pot fi pe sosea, benzile pot fi inchise, iar datul de prioritate se schimba – regulile de circulatie din conditii normale de drum pot sa nu se mai aplice.
Pune-ti intrebari bazate pe conditiile de trafic:
- Ce incearca sa faca ceilalti soferi?
- Ar trebui sa incetinesc sau sa accelerez?
- Ar trebui sa schimb benzile?
Intreaba-te “ce-ar fi daca?”:
- Ce s-ar intampla daca masina ce asteapta in intersectie nu ma vede?
- Ce s-ar intampla daca pietonii ce asteapta la semafor ar traversa subit?
Acorda atentie speciala:
- Biciclistilor – ia-ti spatiu suficient cand conduci langa pista de biciclete sau cand depasesti un biciclist;
- Motociclistilor – uita-te mereu cu atentie dupa ei in intersectii si in traficul bara la bara;
- Pietonilor – acorda foarte multa atentie in special copiilor, batranilor sau celor cu dizabilitati;
- Animalelor – daca intalnesti pe drum carutasi, acorda-le spatiul necesar si depaseste-i incet;
- Ambulantelor – pastreaza-ti calmul cand auzi sirena ambulantelor in apropiere; incearca sa nu le blochezi drumul si, daca e necesar, trage masina pe dreapta, pentru a le face loc.
Imbunatateste-ti vizibilitatea:
- Daca esti prea aproape de masina din fata, vizibilitatea iti va fi mult redusa. Da putin inapoi si pastreaza distanta, pentru a vedea cat mai bine drumul din fata ta;
- Scaneaza in dreapta si in stanga ta de fiecare data cand te apropii de o intersectie sau de un sens giratoriu, ca sa ai timp sa observi daca se apropie alte masini si daca ai suficient timp sa treci;
- Uita-te la randurile de copaci si la stalpii de electricitate ce sunt pozitionati de-a lungul soselei, pentru a observa din timp daca se inclina, ceea ce iti va indica apropierea de o curba;
- Nu te baza doar pe ce vezi. In punctele in care vizibilitatea este redusa, deschide ferestrele si asculta sunetul produs de masinile ce se apropie.
Alti factori precum tipul de drum pe care te afli sau conditiile meteo pot sa afecteze capacitatea ta de a anticipa ce se intampla in jurul tau.
Pe autostrada sau pe drumuri cu doua benzi, soferii pot avea mai multe optiuni: pot schimba benzile sau pot accelera, ceea ce face, din nou, anticiparea mai dificila.
Condusul pe timpul noptii sau in conditii meteo nefavorabile pot ingreuna anticiparea, deoarece vizibilitatea este redusa.
Priveste – Evalueaza – Decide
Priveste cu atentie in fata ta. Fii mereu pregatit sa reactionezi la pericole potentiale. Prioritizeaza care este cel mai important potential pericol.
Evalueaza si cantareste intreaga situatie din trafic.
Decide in termeni de luare de actiune. Decizia ta trebuie bazata pe:
- Ce poate fi vazut;
- Ce nu poate fi vazut;
- La ce te astepti sa faca ceilalti soferi din trafic.
sursa pdc.ro